Kakel och klinker

Kakel och klinker i Uppsala

Är det dags att kakla om eller lägga ny klinker? Vi hjälper dig med kakelsättning och klinker. Våra hantverkare har stor kunskap kring materialen och lång erfarenhet av att hjälpa kunder att förverkliga sina renoveringsdrömmar. Hos oss är allt möjligt och vi hjälper dig gärna producera dina skräddarsydda idéer! Har du ingen klar bild av hur du önskar att slutresultatet ser ut, eller funderar du på vad som är bäst utifrån ditt behov kan vi självklart hjälpa till med rådgivning och materialval. Vi har många års erfarenhet och kan guida dig i val av kakel och utseende för badrum, kök etc.

Vi utgår från Uppsala och lägger kakel och klinker i Uppsala med omnejd. Kontakta oss och berätta om ditt behov och vad du önskar, så hjälper vi dig!

Kakelsättning i Uppsala

Med en stor färg- och storleksvariation är kakel ett populärt materialval till väggar i t.ex. kök och badrum. Kakelplattor är nästan alltid glaserade, de tillverkas av leror och är ett s.k. lergods som bränns i mellan 800-1000 grader. Tack vare att plattorna bränns i (för sammanhanget) relativt låga temperaturer finns det stor möjlighet att använda olika dekoreffekter, mönster och starka färger i tillverkningen. Därför hittar du kakel i många olika utseenden och kan vara kräsen i valen av utseende så de passar in i din vision. Materialet är poröst och har en relativ hög vattenabsorberingsförmåga på ca 10-20 viktsprocent. Detta gör att materialet inte ska användas till golv, men fungerar utmärkt på väggar. Det bör heller inte användas till utomhusbruk då materialet riskerar att spricka. Kakelplattor kan ha rakskuren eller rundad kant. Det vanligaste formatet på kakelplattor är 15×15 cm, men även här finns stor variation och många valmöjligheter.

Glasplattor

Glasplattor kallas även glaskakel och finns i olika tjocklekar, från tunna plattor till tjockare block. De är, som namnet säger, gjorda av glas och finns både som transparant glas, och som glas med pigmentering, i både frostade och klara varianter. Transparanta glasplattor kan även ha en fastlimmad färgad baksida. Vanligast är att vi ser glasplattor användas på badrums- och köksväggar och de tjockare glasblocken används ofta till att skapa duschväggar eller skiljeväggar. Då glasplattor kan bli väldigt hala ska de endast användas på väggar och inte till golv. Vill man åt utseendet från glasplattorna på golvet kan man använda sig av glasmosaik, dessa plattor är mindre och fogarna mellan mosaikplattorna ger ett bättre fäste.

iFix utför kakel och klinkerarbeten i kök och badrum

Att tänka på när du väljer

Klinker och kakel

Det finns några saker att tänka på när du väljer klinker och kakel. Är du osäker på vad du önskar för egenskaper hos ditt kakel eller klinker kan du alltid kontakta oss. Vi hjälper gärna till med materialval efter dina behov.

5 saker att tänka på när du väljer kakel eller klinker:

  1. Var ska kaklet/klinkern användas, är det för golv eller väggar, inomhus eller utomhus?
  2. Beroende på vilket rum eller i vilken miljö du ska lägga kakel eller klinker kan det behöva tåla olika mängd slitage och belastning.
  3. I våtutrymmen som badrum och kök är det viktigt att välja kakel/klinker som är vattentåliga, samt extra viktigt att förarbetet görs ordentligt för att tåla fukt.
  4. Fundera på vilken stil du gillar och välj färg och mönster på kaklet/klinkern utifrån din inredningsstil.
  5. Fastslå din budget innan du påbörjar ditt projekt. Att lägga eller byta kakel/klinker behöver inte bli så kostsamt, men kan precis som många andra renoveringsprojekt dra iväg i kostnad om du inte håller koll utifrån din budget.

Kontakta oss för mer information!

Klinkersättning i Uppsala

Går du i renoveringstankar och funderar på att lägga nytt klinkergolv? Eller vill du ha mosaik, natursten, sjösten eller granitkeramik? Vi hjälper dig från idé till färdigställt resultat. Våra hantverkare har stor kunskap av materialen och lång erfarenhet av att hjälpa kunder att förverkliga sina renoveringsdrömmar. Vi kan även hjälpa dig att producera dina skräddarsydda idéer. Hos oss är allt möjligt!
Vi utgår från Uppsala och lägger klinkergolv i närområdet. Kontakta oss och berätta vad du önskar så hjälper vi dig.

Klinker

Klinkerplattor är gjorda av stengods och räknas som grovkeramik. Plattorna bränns i tillverkningen vid 1150-1250 grader. De höga temperaturerna vid bränningen begränsar färgvalen något då inte alla typer av färger klarar de höga temperaturerna. Den kräsne behöver dock inte oroa sig, klinker finns i en uppsjö av färger och utseenden. Klinker har en låg vattenabsorberingsförmåga på ca 0,5-8% och fungerar därför utmärkt att använda både på väggar och golv. Hårdheten, och därmed tåligheten, på klinkerplattor bedöms enligt en skala som heter PEI-skalan och går från 1-5. Ju högre siffra, desto tåligare plattor. Plattor som bedöms till 1 på skalan passar bra till väggar och golv där man går barfota, som t.ex. badrum. Medan plattor som bedöms till 5 passar till golv för hårt trafikerade inomhusmiljöer. Vanliga klinkerplattor tål inte frost, och bör därför inte användas utomhus, men det finns speciella varianter av klinker som är framtagna för utomhusbruk.

Mosaik

Mosaik finns i mått mellan 1x1cm -10x10cm och är små keramiska plattor som är sammansatta på ark av nät eller papper. Mosaik fungerar utmärkt för användning på golv och väggar, det finns även speciell poolmosaik som används på golv och väggar i pooler. Mosaikens utformning på ark gör att det passar väldigt bra för montering i små utrymmen, i lutningar eller på välvda väggar.

Mosaik finns i flera olika sorter:
Glasmosaik
Naturstensmosaik
Finmosaik
Keramikmosaik

Natursten

Natursten är en naturlig stenprodukt som skärs ut från äkta stenblock. Det finns många olika typer av natursten där Marmor, Granit och Kalksten är bland de vanligaste. Den hårdaste och tåligaste varianten av natursten är Granit, den kan användas som golv på t.ex. tågstationer. Marmor är ett populärt val när det kommer till golv, väggar och även bänkskivor. Det man behöver tänka på med natursten är att varje individuell sten är unik och det förekommer ofta vener, repor och porer, ibland även öppna kristallstrukturer och fossiler. Detta är helt normalt och något man får räkna med, det är även något som bidrar till materialets genuina känsla och charm.

Sjösten

Sjösten är en porös typ av marmor som tumlas tillsammans med sand för att uppnå önskad struktur på ytan. De stora blocken kan inte tumlas utan kantstöts och blästras istället för att uppnå önskat utseende.

Granitkeramik

Granitkeramik är ett, i sammanhanget, mycket hårt material som är hållfast och tål hård belastning. Vattenabsorberingsförmågan ligger på låga 0-0,5 viktsprocent och materialet är reptåligt vilket gör att det fungerar bra på de flesta typer av ytor både i hemmet och offentliga miljöer. Granitkeramik fungerar även bra utomhus.

Vanliga frågor om kakel och klinker

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Både kakel och klinker är keramiska plattor men de används på olika sätt. Kakel är ofta glaserad och används främst på väggar, medan klinker är betydligt mer tåligt och används därför vanligtvis på golv eller för utomhusbruk.

Är det någon fördel att använda kakel i kök?

En av fördelarna med kakel i kök är att kakel är enkelt att rengöra. Kakel är också tåligt mot fukt och fläckar och är ett lämpligt material för kökets arbetsområden, så som diskbänk och spishäll till exempel.

Kan kakel och klinker användas utomhus?

Kakel är inte lämpligt för utomhusbruk då det inte tål frost särskilt bra, däremot är klinker betydligt mer tåligt och lämpat för användning utomhus.

Hur länge håller kakel och klinker?

Kakel och klinker har generellt sett lång hållbarhet. En fördel är att det går att byta ut enstaka
Hur kan man reparera klinkerplattor om de spricker eller skadas? Svar: Om klinkerplattor spricker eller skadas, kan du ersätta de skadade plattorna genom att bryta upp fogarna runt dem, ta bort de skadade plattorna och installera nya. Se till att använda rätt fogmassa och se till att de nya plattorna är ordentligt nivellerade med omgivande plattor för en jämn yta.